

טיול ג'יפים באילת
להזמנת טיול התקשרו לגדי
052-5703278


חויה בהרי אילת
המסלולים שלנו
אילת – ויציאת מצרים
הקוד של פקוד יפקוד
יציאת מצרים מתחילה מאילת. מדוע?
ההרים שמעל לעיר עקבה שממזרח לאילת של ימינו נקראים במפות "הרי מדיין".
לפי דעת 'אטלס דעת מקרא' (עמ' 98) יתרו היה גר בדרום עקבה. בדרום עקבה ישנה באר עתיקה של מים הראויים לשתיה, היחידה בכל איזור אילת שממנה שתו תושבי המקום במשך כל הדורות בהיסטוריה, וגם בימינו, והיא כנראה הבאר שבה פגש משה את בנות יתרו והצילן מידי הרועים. אחר כך משה רועה את צאן יתרו, ואינו רוצה ליהנות מהגזל של השדות המעובדים שבערבה, ולכן נוהג את צאנו למדבר, ככתוב(שמות ג', א'): "וינהג את הצאן אחר המדבר ויבוא אל הר האלוקים חורבה".
קשה מאוד להניח שמשה נהג את הצאן עד המקום שמשערים היום שהוא הר סיני שבדרום סיני, כי המרחק הוא עצום: כ300 ק"מ מאילת. נוח יותר לשער שלקחן למקום שנקרא היום שמורת הרי אילת, מערבית לאילת של ימינו (כי ע"פ רוב הדעות, חצי האי סיני שלימינו הוא מדבר סיני של התורה).
אם כן, הסיפור המובא במדרש (שמות רבה פרשה ב', אות ג'), שמשה רדף אחר הגדי הצמא עד שהגיע למעיין, אפשר לשער שזהו 'עין נטפים', כ-9 ק"מ מערבית לאילת, המעיין היחיד ברדיוס 100ק"מ שנמצא באזור אילת של ימינו (או אולי מעיין אחר שהיה קיים בזמנו שלמשה באזור).שם הוא פוגש בסנה הבוער (ע"פ פירוש "עץ יוסף" על מדרש רבה הנ"ל, ד"ה "עד שהגיע לחסוח"), ובסנה ה' שולח את משה לגאול את ישראל ממצרים. לכך התכוונתי באומרי שגאולת מצרים התחילה מאילת.
לאור כל האמור, ראוי להתבונן בהבטחה שמבטיח ה' למשה בסנה – שבני ישראל יאמינו לו כשימעו את הביטוי "פקד". בהקדמת השאלה הבאה:כשמשה בא בפעם הראשונה אל זקני ישראל ואהרן אמר להם את דבר ה' – האמין כל העם, כפי שנאמר: "ויאמן העם וישמעו כי פקד ה' את בני ישראל" (שמות ד', ל"א). רש"י אומר שה' הבטיח למשה שכאשר ישתמש בביטוי "פקדתי" יאמינו לו.
וזה לשון רש"י (שמות ג', י"ח): "ושמעו לקולך" – מאליהם, מכיון שתאמר להם לשון זה ישמעו לקולך שכבר סימן זה מסור בידם מיעקב ויוסף, שבלשון זה הם נגאלים.
יעקב אמר להם 'ואלוקים פקד יפקוד אתכם'.
יוסף אמר להם 'פקד יפקוד אלוקים אתכם'"
צריך להבין כיצד פעל ה"קוד" של "פקד יפקוד".
ממאי נפשך: מחד גיסא, אם כל ישראל ידעו את ה"קוד" – יכול היה כל אדם מישראל לבוא ולומר לעם את ה"קוד"; האם היו מאמינים לו?
ומאידך גיסא, אם רק בודדים ידעו את ה"קוד" – מדוע כל העם האמין כששמע אותו, והרי אינם יודעים שבלשון זו יגאלו?
מסביר הרב יהושע מקוטנא, בעל ה"ישועות מלכו", שה' שולח את משה אל בני ישראל רק לאחר שנשמת ישראל מוכנה לגאולה. הגלות כבר פעלה את פעולתה הנצרכת, ואז נשמת ישראל מרגישה את חוסר הצורך בגלות ו"צועקת" "די!". בתורה מסופר עניין שליחת משה במראה הסנה (בתחילת פרק ג' בספר שמות) מיד לאחר שבני ישראל נאנחים מהעבודה (בסוף פרק ב' שם).
יש להניח שכל אחד מבני ישראל נאנח פעמים רבות קודם לכך; כל מי שעובד כל כך קשה, ומוכה, ומשליכים את בניו ליאור – נאנח. אך עד כה האנחה היתה פרטית, כל אחד על צרותיו הפרטיות. והנה הגיע הזמן,כשמת מלך מצרים, שכתוב: "ויאנחו בני ישראל" (שמות ב', כ"ג) – כולם ביחד נאנחו, והאנחה הכללית הזאת כנראה אמרה: גם אנחנו עם, מדוע לא נזכה גם אנחנו בעצמאות? כשישנה אנחה ציבורית כזאת, פירוש הדבר שמבחינה לאומית הם ראויים לגאולה, לכן:"ותעל שועתם את האלוקים... וישמע אלוקים את נאקתם, ויזכור... וידע אלוקים" (שמותב', כ"ג-כ"ה).
מובן מכל זה, שאם משה – או מישהו אחר – היה בא שנים מספר קודם לכן ואומר "פקדה'" וכו' – לא היו מאמינים לו. יש להבין: הגאולה אינה איזו סיסמה חיצונית או קוד לשוני.
הגאולה היא התעוררות בנשמה, נשמת העם, ומוכנותה להיות נגאלת.
מעניין הדבר, שרבי יהושע טרונק מקוטנאלא כתב דברים אלו רק כ"דרוש" אלא ראה בהם פסק רעיוני אקטואלי לתחילת הגאולהבימינו. וכה דבריו בשו"ת "ישועות מלכו" (חלק יו"ד סי' ס"ו. מצוטט בתחילת ספר"לנתיבות ישראל" לרצי"ה חלק א'): "ואין ספק שהיא מצוה גדולה, כי הקיבוץ הוא אתחלתא דגאולה, ובפרט עתה שראינו התשוקה הגדולה הן באנשים פחותי ערך, הן בבינוניים הן בישרים בליבותם, קרוב לוודאי שנתנוצץ רוח הגאולה". דברים אלה נכתבו בזמן העלייה הראשונה.
נתפלל ונכשיר עצמנו להיות זכאים לשלבים הבאים הגבוהים יותר של תהליך הגאולה, ועל ידי זה נזכה לסיעתא דשמיא בכל מפעלותינו הפרטיים והכלליים.